Gepubliceerd op 27-04-2023
Lunch editie Mostly Modern Festival 23-04-2023, Oostkerk Middelburg
Heeft ons voedsel wel een toekomst?
Wetenschappers refereren vaak aan 5 fases (of stadia) in ons voedselsysteem. De lunch “Man & Food” bestaat uit 5 gangen die naar deze verschillende fases verwijzen. Hier vind je de eerste gang.
Fase 4 (un)Happy Meal (industrialisatie)
Wanneer de welvaart toeneemt neemt ook de vleesconsumptie toe; tot boven de gezondheidsgrens. En hoe rijker we worden, hoe meer fast food we eten. Het is de paradox van ons toenemend kapitaal: we eten (te) veel maar lijden aan hidden hunger. Het voedselproductiesysteem is volledig opgepompt: zo snel mogelijk ploffen tot grote volumes, maar zonder echte inhoud of smaak. Gegrilde aubergine met Thaise basilicum, sesam en lente-ui. Tomaat gevuld met kruidenbulgur. Saus van tofu en miso.
Het (un)Happy Meal ziet er spaarzaam en onappetijtelijk uit: op een zwartgeschilderd bord ligt een halve aubergine en een halve tomaat. Toonbeelden van ‘plof’groenten: snel opgekweekt tot grote volumes zonder echte inhoud of smaak. Wanneer ze worden aangesneden, blijken ze smaakvol bereid en gevuld met verschillende kruiden, zaden en bulgur.