Gepubliceerd op 12-05-2022
Biodiversiteitsmenu – Mostly Modern Festival 30-04-2022, Oostkerk Middelburg
De hele wereld ligt op ons bord, maar ons voedsel wordt steeds minder divers. Overal ter wereld worden dezelfde rassen gehouden en geteeld. We verliezen in rap tempo een rijkdom aan lokale tradities, lokale smaken, lokale ambachten. Een universeel voedselsysteem lijkt op het eerste gezicht heel efficiënt, maar het is in werkelijkheid erg kwetsbaar.
Een lokaal product dat we vaak hebben gegeten maar nooit echt hebben gezien.
In Zeeland worden veel aardappels verbouwd. Een groot deel is van het ras ‘innovator’; een door de fritesindustrie ontwikkelde soort. De grootschalige teelt van dit ras leidt tot homogenisering, verlies van lokale smaken, technieken en ambachten en brengt vanuit biodiversiteitsperspectief risico’s voor de voedselzekerheid met zich mee. Met terugwerkende kracht verbinden we deze soort aan het landschap, en geven deze zelfs smaak vanuit het landschap.
(aardappel, klei, mosterd, gefermenteerde radijs, zeekraal, ui)