Gepubliceerd op 12-05-2022
Biodiversiteitsmenu – Mostly Modern Festival 30-04-2022, Oostkerk Middelburg
De hele wereld ligt op ons bord, maar ons voedsel wordt steeds minder divers. Overal ter wereld worden dezelfde rassen gehouden en geteeld. We verliezen in rap tempo een rijkdom aan lokale tradities, lokale smaken, lokale ambachten. Een universeel voedselsysteem lijkt op het eerste gezicht heel efficiënt, maar het is in werkelijkheid erg kwetsbaar.
Een universeel fast-food icoon (milkshake), in een al even universele smaak (vanille) krijgt een nieuwe lokale invulling.
Het oorspronkelijke schapenras Zeeuws Melkschaap werd eeuwenlang in Zeeland gehouden voor melk en wol, maar ook omdat deze schapen op de dijken konden grazen. Met hun poten stampten ze de dijken aan.
De vlakke smaak van synthetische vanille is ons zo gewoon dat het woord vanille synoniem is geworden voor saai, basic. Echte vanille groeit alleen op Madagaskar, is heel complex van smaak en is kostbaarder dan zilver.
(schapenmelk, vanille olie, rabarber poeder)