Gepubliceerd op 12-05-2022
Biodiversiteitsmenu – Mostly Modern Festival 30-04-2022, Oostkerk Middelburg
De hele wereld op ons bord, maar ons voedsel wordt steeds minder divers. Overal ter wereld worden dezelfde rassen vee gehouden. We verliezen in rap tempo een rijkdom aan lokale tradities, lokale smaken, lokale ambachten. Een universeel voedselsysteem lijkt op het eerste gezicht heel efficiënt, maar het is in werkelijkheid erg kwetsbaar.
Lange tijd dacht men dat de Wieringer pronkboon uitgestorven was, tot bleek dat geëmigreerde Nederlanders in de VS hem nog hadden.
End vorige eeuw werd de boon teruggehaald naar Nederland en opgenomen in een biodiversiteitsprogramma. Momenteel kan de boon alleen gekocht worden als zaaigoed in kleine zakjes, en niet als consumptiegoed. Daarmee is de toekomst van het boontje nog altijd wankel, en blijft een echte bijdragenaan de biodiversiteit vooralsnog uit.
(diverse bonen, 1 Wieringer pronkboon, gefermenteerde daslook, lavas olie, groene kruiden, geserveerd met bonenbrood)